A-tým - Podzim řečí čísel

 

Divizní podzim řečí čísel. Venku to áčku nepadalo

 

Acko 2019 20


V posledních letech v nezvyklé roli - blíž nebezpečnému pásmu sestupu než vrchním příčkám - budou do jarních bojů divize B vstupovat fotbalisté Neratovic. Jak se v poločase sezony zrodilo průběžné deváté místo, napovídá detailnější pohled do podzimních statistik.
Hned úvodní kolo v Dobříši naplnilo obavy z letní přípravy a potvrdilo problém omlazeného mužstva se střílením gólů. Bezbranková remíza s porážkou v penaltách zpětně mrzí o to víc, že soupeř už v dalších zápasech čisté konto neudržel a postupně se propadl až v nejvážnějšího kandidáta sestupu s pouhými jedenácti body na kontě.
Žehrat na draze zaplacené neproměněné šance mohlo vedení FK N/B také po třech následujících venkovních zápasech – v Souši i na půdě pozdějšího půlmistra v Českém Brodě žlutomodří padli vždy jedinou brankou, na Meteoru 1:3, přestože nadějných příležitostí ke skórování si pokaždé vytvořili přinejmenším srovnatelný počet jako soupeři, na severu Čech dokonce výrazně více.
Blýskáním na lepší časy se z tohoto pohledu stal až výjezd do Slaného. Po výsledku 0:2 se zrodil nakonec jediný tříbodový import, na který tým zčásti navázal v Březové a Chomutově. Remízami 1:1 a jedním vyhraným rozstřelem tam svůj venkovní zisk rozmnožil na sedm bodů. Herně nepovedené derby v Brandýse (1:3) už s ním pohnout nemohlo.
Neratovice jsou tak na cizích hřištích po Štětí, České Lípě a Dobříši čtvrtým nejméně často bodujícím celkem skupiny. Ještě méně lichotivěji pak vyznívá celkem jen šest gólů vstřelených v osmi duelech za hranicemi Mělnicka.
Na domácí zápasy se naproti tomu tým trenéra Staňka mohl poměrně spolehnout. V úvodním přetlačil tradičního rivala z Kladna 2:1. Mezi nejjednoznačnější vítězství 4:0 nad rakovnickým Tatranem a 6:0 nad Štětím se vměstnaly dvě remízy. Proti Ostrovu hostitelé zachraňovali 1:1 (a tím i druhý bod) vyrovnáním v závěru, s nováčkem z Loun naopak ve finiši o vedení přišli (2:2).
Podle představ nevyšly ještě závěrečné dva duely před vlastními diváky. Pražská Aritma po lekci z produktivity a výsledku 1:3 odvezla jako jediná z Neratovic kompletní bodovou sbírku. V posledním zvonění proti předposlední České Lípě chybělo k dobrému konci proměnit některou z šancí za stavu 3:2. Místo toho ale přišlo v nejzazší možnou chvíli vyrovnání soupeře. Už jisté loučení trenéra Staňka tak přineslo alespoň srovnání úspěšnosti v šesti podzimních rozstřelech.
„Do sezony jsme vstupovali s omlazeným kádrem a nepočítali s žádným zázrakem. V těžkých utkáních jsme byli rovnocenným soupeřem, ale ta papírově lehčí jsme nezvládali,“ shrnul předseda Vladimír Kaňka důvody, které v závěru vedly k odvolání Tomáše Staňka a obsazení jeho místa Jiřím Brunclíkem.
Mužstvo přebírá na devátém místě tabulky, se ziskem 21 bodů, s minimální ztrátou na lepší polovinu tabulky a osmibodovou na třetí Meteor. Náskok na pásmo sestupu pak činí čtyři body.
Průměrný podzim se odrazil také v individuálních žebříčcích. Sedmigólový Jakub Moravec se nachází až ve druhé desítce nejlepších střelců soutěže, v těsném závěsu figuruje s šesti góly Radek Hrdý. Zbylých 12 z celkem 25 tref obstarali Jakub Malák (3), Václav Vorasický, Jakub Gombáš (2), Jakub Pajkrt, Jan Kalabis, Martin Rejman a Marek Barták (1).
Brankáři Lukáš Dědek a Jakub Kundrát se podělili o čtyři čistá konta. Zkušenější z dvojice, který začínal podzim v roli jedničky, zamkl bránu v Dobříši. Ve čtvrtém kole ale v poločase nuceně vystřídal. Devatenáctiletý "záskok" dotáhl zápas s Rakovníkem ke sdílené nule a odchytal už kompletní zbytek podzimu – tedy i "čisté" výhry ve Slaném a nad Štětím.
Do všech zápasů zasáhli kapitán Tomáš Chlumecký, Radek Hrdý a Daniel Duch.