Neratovice v krajském finále

Dominik Šonský k McDonald's cupu: Máme silný tým. Uvidíme, kam dokráčíme

Výraznou stupu z domácího klubu ponese úterní krajské finále žákovského turnaje McDonald's cup na stadionu v Neratovicích (začátek v 9 hodin). V turnaji mladší kategorie hráčů narozených 2008 až 2011 se proti celkům z dalších pěti okresů Středočeského kraje představí ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova, s níž FK úzce spolupracuje. Na domácí trávník tak nastoupí i několik neratovických hráčů. Jedním z trenérů je pak Dominik Šonský, který před turnajem odpověděl na několik otázek.

Jak se vaší škole povedlo probojovat na krajské finále?
Absolvovali jsme oblastní i okresní kolo a v obou jsme zcela dominovali a myslím si, že jsme i zaslouženě postoupili.

Považujete to za úspěch?
Úspěch to bezesporu je, i když je pravda, že osobně jsem klukům od začátku věřil v postup do krajského finále.

Jak se těšíte na konfrontaci s nejlepšími v kraji?
Je to odměna všem hráčů za přístup i výkony. Reprezentace školy v krajském kole je velký úspěch, který si už tak užíváme. Určitě ale chceme zabojovat i o pěkné umístění v krajském finále.

Neratovické školy v minulosti dosahovaly v podobných turnajích na velké úspěchy. Je to pro vás inspirace?
Přesně tak, v minulosti naše škola vyhrála celorepublikové finále Coca-cola cupu. Tyto úspěchy nás samozřejmě motivují k tomu, abychom na ně postupem času navázali a přidali další.

Můžete tým trochu více představit? O koho se opírají jeho výkony?
Vzhledem k tomu, že fotbal je týmová hra a v našem mužstvu to platí dvojnásob, musel bych vyjmenovat všechny hráče. Všichni tito hráči hrají v klubech v Neratovicích či blízkém okolí, dva pak za pražskou Spartu.

Vaše škola spolupracuje s neratovickým klubem. Můžete připomenout, jak vše funguje?
Naše škola v letošním roce opět navázala spolupráci s místním klubem FK Neratovice. Od šesté třídy máme specializovanou sportovní třídu, kde mají její žáci hodiny tělesné výchovy navíc a děti s fotbalovým zaměřením se mnou ještě absolvují trénink zaměřující se na zdokonalování fotbalových dovedností.

Věnujete se fotbalu i v hodinách tělesné výchovy?
V tomto ohledu se držíme zejména všestrannosti, v tělesné výchově dáváme dětem široký základ ze všech sportů, ten je totiž základním kamenem pro dlouhodobý výkon.

S jakým cílem nastoupíte do úterního turnaje?
Zejména si to chceme všichni užít, a kdo ví, kam až dokráčíme. Konkurence bude bezesporu obrovská, ale i my máme velice silný tým.

Může být pro váš tým výhodou, že v Neratovicích bude mít domácí prostředí?

Určitě. Očekávám, že se o finále bude zajímat hodně lidí a taky fanoušků a fanynek ze školy. Minule nám vytvořili perfektní kulisu a za to jim patří poděkování.

Měli jste ve hře i starší tým, v jehož kategorii je ve hře republikové finále v Ústí nad Labem. Jak si vedl?

Náš starší tým nepostoupil z okresního kola. Bohužel jsme měli v klíčových utkáních i trošku smůly, která však k fotbalu patří. Teď jsme to však hodili za hlavu a těšíme se na finále těch mladších a také na další ročníky této školní soutěže.